Spring naar content

Momenteel werken wij aan een betere ervaring voor de gebruikers door aanpassingen te doen aan de website. Als gevolg hiervan kan informatie verouderd of onjuist zijn. Heb je vragen? Stuur ons een bericht! Als je op de hoogte gehouden wilt worden meld je dan aan voor de nieuwsbrief.


De namen van de wisselspelers moeten voor de start van de wedstrijd aan de scheidsrechter worden gegeven. Iedere wisselspeler waarvoor dit niet is gebeurd, mag niet deelnemen aan de wedstrijd. Om een speler te vervangen door een wisselspeler, moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • de scheidsrechter moet op de hoogte zijn gebracht voordat een beoogde wissel plaatsvindt;
  • de speler die gewisseld wordt krijgt toestemming van de scheidsrechter om het speelveld te verlaten, tenzij de speler al van het speelveld af was en moet het speelveld verlaten bij de dichtstbijzijnde doel- of zijlijn, tenzij de scheidsrechter toestaat dat de speler het veld direct mag verlaten bij de middenlijn of een ander punt (bijv. voor de veiligheid of bij een blessure);
  • de speler die gewisseld wordt moet direct naar de instructiezone of kleedkamer gaan en neemt niet verder deel aan de wedstrijd, tenzij is toegestaan dat de uitgewisselde spelers weer in kunnen vallen;
  • als de speler die wordt vervangen weigert het speelveld te verlaten, wordt de wedstrijd voortgezet.

De wisselspeler mag het speelveld alleen betreden:

  • tijdens een onderbreking van de wedstrijd;
  • ter hoogte van de middenlijn;
  • nadat de te vervangen speler het speelveld heeft verlaten;
  • nadat de wisselspeler een teken heeft gekregen van de scheidsrechter.

De wissel is definitief wanneer de wisselspeler het speelveld betreedt; vanaf dat moment is de vervangen speler een gewisselde speler en de wisselspeler een speler die elke spelhervatting kan nemen.

Alle gewisselde spelers en wisselspelers vallen onder het gezag en de rechtsbevoegdheid van de scheidsrechter, ongeacht het feit of ze deelnemen of niet.

Scroll naar boven