Spring naar content

Momenteel werken wij aan een betere ervaring voor de gebruikers door aanpassingen te doen aan de website. Als gevolg hiervan kan informatie verouderd of onjuist zijn. Heb je vragen? Stuur ons een bericht! Als je op de hoogte gehouden wilt worden meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Het gebruik van videoscheidsrechters (VARs) is alleen toegestaan als de organisator van de wedstrijd / competitie heeft voldaan aan alle vereisten in het VAR protocol en de invoeringseisen (zoals uiteengezet in het Handboek VAR) en schriftelijke toestemming heeft gekregen van de IFAB en de FIFA.

De scheidsrechter mag worden geassisteerd door een VAR, maar alleen in het geval van een ‘duidelijke fout’ of ‘ernstig gemist incident’ met betrekking tot:

  • Doelpunt / geen doelpunt
  • Strafschop / geen strafschop
  • Directe rode kaart (geen tweede waarschuwing)
  • Persoonsverwisseling waarbij de scheidsrechter de verkeerde persoon van de overtredende partij een waarschuwing geeft of deze verwijdert

De ondersteuning van de VAR heeft betrekking op het gebruik maken van herhalingen van het voorval. De scheidsrechter neemt de uiteindelijke beslissing die gebaseerd kan zijn enkel op de informatie van de VAR en/of op het zelf bekijken van de beelden (on field review).

Behalve in het geval van een ‘ernstig gemist incident’, moet de scheidsrechter (en indien van toepassing andere wedstrijdofficials op het veld) altijd een beslissing nemen (inclusief een beslissing om een mogelijke overtreding niet te bestraffen); de beslissing wordt niet veranderd, tenzij het een ‘duidelijke fout’ is.

Scroll naar boven