Spring naar content

Momenteel werken wij aan een betere ervaring voor de gebruikers door aanpassingen te doen aan de website. Als gevolg hiervan kan informatie verouderd of onjuist zijn. Heb je vragen? Stuur ons een bericht! Als je op de hoogte gehouden wilt worden meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

 • Als de bal uit het spel is, moet het spel hervat worden al naar gelang de voorafgaande beslissing;
 • Als de bal in het spel is en een speler begaat een fysieke overtreding binnen het speelveld tegen:
  • een tegenstander – indirecte of directe vrije schop of een strafschop;
  • tegen een medespeler, wisselspeler, gewisselde of verwijderde speler, teamofficial of een wedstrijdofficial – directe vrije schop of strafschop;
  • enig ander persoon – scheidsrechtersbal;

Alle verbale overtredingen worden bestraft met een indirecte vrije schop.

 • Als de bal in het spel is
  • en een speler begaat een overtreding tegen een wedstrijdofficial of een tegenstander, wisselspeler, gewisselde of verwijderde speler, of teamofficial buiten het speelveld of;
  • een wisselspeler, gewisselde of verwijderde speler of teamofficial een overtreding begaat tegen, of ingrijpt in het spel van, een tegenstander of wedstrijdofficial buiten het speelveld,

dan wordt het spel hervat met een vrije schop op de doel- of zijlijn het dichtst bij de plaats waar de overtreding/het ingrijpen plaatsvond; een strafschop wordt toegekend als dit een overtreding is waarvoor een directe vrije schop moet worden toegekend, binnen het strafschopgebied van de overtreder.

Als een overtreding wordt begaan buiten het speelveld door een speler tegen een speler, wisselspeler, gewisselde speler of teamofficial van het eigen team, dan wordt het spel hervat met een indirecte vrije schop op de doel- of zijlijn zo dicht mogelijk bij de plaats waar de overtreding plaatsvond.

Als een speler contact maakt met de bal met een voorwerp dat in de hand wordt gehouden (schoen, scheenbeschermer etc.) dan wordt het spel hervat met een directe vrije schop (of strafschop).

Als een speler, die zich binnen of buiten het speelveld bevindt, een voorwerp (niet zijnde de wedstrijdbal) gooit of trapt naar een tegenstander of een voorwerp gooit of trapt (inclusief een bal) naar een wisselspeler, gewisselde of verwijderde speler, of teamofficial van de tegenpartij of een wedstrijdofficial of de wedstrijdbal, dan wordt het spel hervat met een directe vrije schop vanaf de plaats waar het object de persoon of de bal raakte of geraakt zou hebben. Als dit buiten het speelveld is, dan wordt het spel hervat op de dichtstbijzijnde plaats op de doel- of zijlijn; een strafschop wordt toegekend wanneer dit binnen het strafschopgebied van de overtreder is.

Als een wisselspeler, gewisselde of verwijderde speler, of een speler die het speelveld tijdelijk heeft verlaten of een teamofficial een voorwerp op het speelveld trapt of gooit, en het beïnvloedt de loop van het spel, een tegenstander of een wedstrijdofficial, dan wordt het spel hervat met een directe vrije schop (of strafschop) op de plaats waar het voorwerp het spel beïnvloedde of de tegenstander, wedstrijdofficial of de bal raakte of geraakt zou hebben.

Scroll naar boven